torsdag 20 september 2007

Del 1 - Grön ideologi

Det är många som ser Miljöpartiet som ett enfrågeparti, vilket är långt ifrån sanningen. Av namnet att döma fokuserar vi mycket på miljöfrågor, men det är långt ifrån allt. Jag tänkte presentera den gröna ideologin, och börjar med ett utdrag från Wikipedia:

Grön ideologi, grön politik, uppstod tillsammans med gröna vågen under 1970-talet. Den står utanför de klassiska ideologierna konservatism, liberalism och socialism, och har inget allmänt accepterat manifest. Den är intimt förknippad med miljörörelsen, fredsrörelsen, djurrättsrörelsen och feminismen.

Den gröna ideologin vill ha en icke-våldsam revolution (sinnets revolution) som ertsätter det de ser som dagens utnyttjande av jorden med ett nytt samhälle med vad de ser som en ny ekonomisk och social ordning som låter människor leva i mer i samklang med de ändliga resurserna.

I Sverige representeras den gröna ideologin främst av Miljöpartiet de Gröna och utomparlamentariska grupper som Pangea, Fältbiologerna och Queer Underground, samt i viss mån av enskilda centerpartister och vänsterpartister.

Inga kommentarer: